Bulut Sistemlerinde Yedekleme ve Senkronizasyon

Bulut, dünya çapındaki veri tabanlarında depolanan bir grup sunucudur ve yazılım ve hizmetlerin yerel olarak cihazlar yerine internette çalıştırılmasına olanak tanır. Buluta erişmek için tek ihtiyacınız olan istikrarlı bir internet bağlantısı ve bir uç noktadır. Bulut kullanmanın 3 yaygın yolu şu şekildedir: Bulut depolama, Bulut yedekleme ve Bulut senkronizasyonu.

Bulut Senkronizasyonu Nedir? 

Bulut senkronizasyonu, dosyalardaki değişiklikleri tespit etmek ve bunları buluta taşımak için kullanıcı uç noktalarına uygulamalar yükleme işlemidir. Bu yazılım bir tür yedekleme olarak kabul edilse de asıl amacı ekipler veya bireyler arasındaki işbirliğidir. Bulut senkronizasyon yazılımının bazı örnekleri arasında Dropbox , Google Drive ve OneDrive bulunur . Bu uygulamalar Verileri çevrimiçi depolamamızı ve diğer bağlı cihazlarla senkronize çalışmasını sağlar.

İki tür senkronizasyon vardır: tek yönlü ve çift yönlü.

Tek yönlü senkronizasyon, verileri değiştirildikçe buluta kaydeder ve kullanıcıların verileri manuel olarak indirmesine olanak tanır. Çift yönlü senkronizasyon ise bulutu ara depolama olarak kullanır. Değiştirilen klasörler yüklendiğinde bunları otomatik olarak indirebilirsiniz.

Özetle, bulut senkronizasyonu:

  •        Kullanıcılara belirli bir dosyanın en son sürümünü sağlayacak olan verileri bulutta depolamanın bir yoludur.
  •        Veri depolamanıza izin verse de, bunun büyük ölçekli depolama için uygun bir yaklaşım olmadığını unutmamak önemlidir.
  •   Bulut senkronizasyonu erişilebilirlik ve kullanılabilirlik için tasarlanmıştır. Ekiplerin verileri paylaşmasına ve belgeler üzerinde işbirliği yapmasına olanak tanır ve bireylerin birden fazla cihaz üzerinden bilgilere erişmesini kolaylaştırır.

Bulut Senkronizasyonu Nasıl Çalışır?

Bulut senkronizasyonu, dosyalarınızı değişikliklere karşı sürekli izleyerek çalışır. Bir değişiklik tespit edildiğinde tüm cihazlarınızda anında güncellenir. Bu işlem otomatiktir ve gerçek zamanlı olarak gerçekleşir; nerede olursanız olun veya hangi cihazı kullanırsanız kullanın, dosyalarınızın her zaman en son sürümüne sahip olmanızı sağlar.

Bulut Senkronizasyonunun Avantajları

Bulut senkronizasyonunun birincil faydası erişilebilirliktir. Bulut senkronizasyonu sayesinde dosyalarınız gittiğiniz her yerde sizi takip eder. İster cihazlar arasında geçiş yapın ister başkalarıyla işbirliği yapın, herkes her zaman dosyaların en son sürümüne erişebilir. Bu, özellikle ekip ortamında üretkenliği önemli ölçüde artırabilir ve iş akışlarını kolaylaştırabilir.

 

Bulut senkronizasyonunun dezavantajları nelerdir?

Bulut senkronizasyonunun bir yedekleme çözümü olmadığını unutmamak önemlidir . Dosyalarınıza her yerden erişmenize yardımcı olsa da veri kaybına karşı koruma sağlamaz. Bir dosya yanlışlıkla silinir veya bozulursa, bu değişiklik tüm cihazlar arasında senkronize edilecek ve potansiyel olarak kalıcı veri kaybına yol açacaktır. Dolayısıyla bulut senkronizasyonu, belge oluşturmak ve üzerinde işbirliği yapmak için harika olsa da, verileri güvenli ve emniyetli bir şekilde depolamanın kesinlikle tatmin edici bir yolu olarak görülmemelidir.

 

Bulut Yedekleme Nedir?

Basitçe söylemek gerekirse bulut yedekleme , verileri kopyalamak ve buluta taşımak için yazılım kullanma işlemidir. Verilerin buluta taşınması, neyin yedeklenmesi gerektiğini belirlemek için verilerdeki değişikliklerin belirlenmesi, verilerin ne kadar süre saklanacağının belirlenmesi, verilerin bulut depolama alanından silinmesi, verilerin sıkıştırılması, verilerin şifrelenmesi vb. ile ilgili tüm otomatik teknolojiyi ve yazılımı içerir.

Bulut yedekleme hizmetleri, yaptığınız tüm dosya değişikliklerini karşıya yükler, böylece en son sürüm her zaman çevrimiçi olarak saklanır. Dosyaları sorunsuz bir şekilde kaydedebildiğiniz için, bulut tabanlı yedekleme, hassas bilgilerin güvenliğini sağlamak ve çalışmalarınızın asla kaybolmaması için kolay ve otomatik bir seçenek olabilir.

Bulut yedekleme sağlayıcılarının çoğu , bir yedekleme planı belirlemenize, yedeklenecek dosyaları ve verileri seçmenize, tahsis edilen bant genişliğini yönetmenize, yedekleme dosyalarına erişmenize, verileri şifrelemenize ve gerekirse yeni dosyalar eklemenize olanak tanır. Bulut yedekleme hizmetinizi kişiselleştirdiğinizde, yedekleme sürekli ve otomatik olacağından tüm süreç hakkında endişelenmenize gerek kalmayacak.

 Özetle bulut yedekleme:

  • Yedeklemeleri otomatikleştirir
  • Yedeklemeleri şifrelemeyle korur
  • Kolay veri restorasyonuna olanak tanır
  • Birden çok geri yükleme noktasını korur
  • Verilerinizin birden çok sürümünü sağlar
  • Veri geçişine izin verir
  • Aradığınızı elde etmek için yedekleri arama yeteneği verir
  • Silinen dosyaları geri yüklemenizi sağlar

 

Bulut Yedekleme Nasıl Çalışır?

Bulut yedekleme, belirli bir zamanda dosyalarınızın anlık görüntüsünü alarak ve bu anlık görüntüyü bulutta saklayarak çalışır. Bu süreç genellikle günlük veya haftalık gibi bir programa göre gerçekleşir ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirilebilir.

Genellikle dosyalarınızın en son sürümünü saklayan bulut senkronizasyonunun aksine, bulut yedekleme birden fazla sürümü saklar. Bu, bir dosya yanlışlıkla silinse veya bozulsa bile onu daha önceki bir sürüme geri yükleyebileceğiniz anlamına gelir.

 

Bulut Yedeklemenin Avantajları

Bulut yedeklemenin birincil faydası korumadır. Verilerinizi donanım arızaları ve siber saldırılar dahil çok çeşitli tehdide karşı korur. Verilerinizi bulutta saklayarak, fiziksel cihazlarınız zarar görse veya kaybolsa bile dosyalarınızı kurtarabilirsiniz.

Bulut yedekleme aynı zamanda gönül rahatlığı da sağlar. Verilerinizin güvenli bir şekilde saklandığını ve acil durumlarda kurtarılabileceğini bilmek stresi azaltabilir ve diğer önemli görevlere odaklanmanıza olanak sağlayabilir.

Ancak bulut yedekleme, dosyalarınıza birden fazla cihaz üzerinden gerçek zamanlı erişim için tasarlanmamıştır. Bazı bulut yedekleme hizmetleri dosya paylaşımı ve senkronizasyon özellikleri sunarken, bunların birincil işlevi verilerinizi korumaktır, ona her yerden kesintisiz erişim sağlamak değil.

 

Neden Bulut Yedekleme Kullanmalısınız?

Bulut yedekleme, yalnızca verileri depolamak ve geri yüklemek için uygun maliyetli bir araç sağlamanın ötesine geçer. BT ekiplerinin bulut yedeklemeyi benimsemesi için en önemli nedenler aşağıdaki şekildedir:

 

 

1. Verilerin Hızla Geri Yüklenmesini Sağlar

Kritik verilerin kaybı, geliri, üretkenliği ve en önemlisi müşteri güvenini olumsuz yönde etkileyen yıkıcı sonuçlara yol açabilir. Bulut yedekleme, anında veri geri yüklemesi sunarak felaket veya siber saldırı zamanlarında bile sorunsuz operasyonlar sağlar.

2. Kapalı Kalma Süresini En Aza İndirir

Bulut yedekleme çözümleri, verilerin hazır mevcudiyetini garanti ederek, iş süreçlerinin sorunsuz bir şekilde işlemesini sağlayarak kesinti süresiyle ilişkili maliyetleri ve riskleri en aza indirir.

3. BT Ekiplerinin Yükünü Azaltır

Bulut yedekleme, verileri depolama ve geri yükleme sürecini otomatikleştirerek BT ​​ekibini sıkıcı ve zaman alıcı manuel yedeklemelerin yükünden kurtarır. Otomatik veri geri yükleme ve yedekleme, BT ekibinin üretkenliği ve karlılığı artıran sorunlara odaklanmasına olanak tanır.

4. Yedekleme, Hizmet Sağlayıcının Kaynaklarından ve Uzmanlığından Yararlanır

Bir işletme, bir hizmet sağlayıcıdan yedekleme çözümleri dağıttığında, piyasadaki en güncel altyapıya ve teknolojiye tam erişim elde eder. Buna ek olarak, bulut yedekleme hizmeti sağlayıcıları, bölgeye özgü yasal gerekliliklerle de ilgilenerek veri gizliliğini ve katı uyumluluğu kolaylaştırabilir.

Bulut Yedekleme Türleri Nelerdir?

Bulut tabanlı bir yedekleme çözümü hakkında bir seçim yapmadan önce, mevcut çeşitli türleri anlamanız gerekir. En yaygın bulut yedekleme türlerinden bazıları aşağıdaki şekildedir:

1. Tam Yedekleme – Full Backup

Adından da anlaşılacağı gibi, bu yedekleme türü tüm medya ve verilerinizin eksiksiz bir kopyasıdır, ancak aynı zamanda diğer veri saklama türlerinden daha fazla depolama alanı gerektirir. Sahip olduğunuz her dosyanın üzerine sürekli yazmak, dosyaları geri yüklemeyi kolaylaştırır, ancak her seferinde tam yedekleme çalıştırmak için depolama alanının verimsiz kullanımına yol açar. Bu tür yedeklemenin yükleme boyutu nedeniyle, yedekleme hizmeti günlük değil belirli bir programa göre çalıştırılır.

2. Artımlı Yedekleme – Incremental Backup

Bu tür çevrimiçi yedekleme, yeni eklenen veya son yedeklemeden bu yana değişen dosyaları kaydeder. Yalnızca değiştirilen veya eklenen verilerle sınırlı olan küçültülmüş yedekleme boyutu, bu yedeklemenin günlük olarak kullanılabileceği anlamına gelir.

3. Gerçek Zamanlı Yedekleme – Real-Time Backup

Bu yedekleme türü için sunucudaki verilerde yapılan her değişiklik, dosyaların tüm sürümleri de dahil olmak üzere gerçek zamanlı olarak yedeklenir. Bu bulut yedekleme hizmetine bazen sürekli yedekleme (continuous backup) veya sürekli veri koruması –  continuous data protection (CDP) adı da verilir.

 

 

Bulut Depolama Nedir?

Bulut depolama, verileri bulutta saklama yeteneğidir. Bulut senkronizasyonu veya bulut yedeklemenin aksine, bulut depolamayla ilgili herhangi bir yazılım yoktur. Bunu dosyalar, veriler vb. ile doldurabileceğiniz bir alan olarak düşünebilirsiniz. Bunu yalnızca yedek olarak kullanmak zorunda değilsiniz ; bunu birincil dosya depolama, bilgi işlem gücü veya buluttaki uygulamaları çalıştırmak için de kullanabilirsiniz.

Bulut depolama, verilerin internet üzerinden herhangi bir bilgisayar veya cihazdan erişilebilen uzak bir fiziksel konumdaki sanal bir sürücüde saklanmasını içerir. Yani belgelerinizi sabit sürücülerinizde depolamak yerine (veya buna ek olarak) bir bulut hizmeti tarafından yönetilen bir veri sunucusuna gönderirsiniz.

Dropbox, dosyaları kaydetmenize ve paylaşmanıza olanak tanıdığı için harika bir örnektir. Bulut depolama, sınırlar neredeyse sınırsız olduğu için istediğiniz kadar veriyi güvenli bir şekilde saklamanıza olanak tanır. Ayrıca bulut hizmeti sağlayıcılarının çoğunluğu yalnızca kullandığınız alan için ücret alır, dolayısıyla uygun maliyetlidir.

Genellikle bulut depolamada, bir ana kontrol sunucusuyla birbirine bağlanan yüzlerce veri sunucusu bulunur. Ancak en temel sistemde yalnızca bir tane olabilir. Her büyüklükteki işletmeye bulut depolama alanı ekleyebilir ve bunu dosya sunucusu, yedekleme tesisi veya veri deposu olarak kullanabilirsiniz.

Özetle bulut depolama:

  • Herhangi bir cihazdan veya konumdan verilere kolay erişim sağlar
  • Sizi alan açısından sınırlamaz
  • Taşınabilir depolamanın uygun olması
  • Çok sınırlı versiyonlama sağlar
  • Uygun maliyetlidir.

 

Bulut depolamanın temel özellikleri

·       Uzaktan Erişilebilirlik: Bulut depolama kullanıcıları, dokümanlarına ve bilgilerine internet bağlantısı olan her yerden erişebilirler. Çok sayıda kullanıcı aynı anda aynı dosyaları görüntüleyebildiğinden ve üzerinde çalışabildiğinden, uzaktan erişim işbirliği için son derece faydalıdır.

·       Ölçeklenebilirlik: Bulut depolama hizmetleri sıklıkla ölçeklenebilir depolama planları sağlayarak müşterilerin depolama gereksinimlerini gerektiği gibi değiştirmelerine olanak tanır. Farklı depolama ihtiyaçları ile hem kuruluşlar hem de bireyler bu esneklikten yararlanabilir.

·       Veri Yedekliliği: Bulut depolama sağlayıcıları sıklıkla aynı verinin çok sayıda kopyasının çeşitli sunucularda veya veri merkezlerinde tutulmasını gerektiren artıklık tekniklerini kullanır. Bu yedeklilik, veri kullanılabilirliğini sağlar ve verileri donanım arızalarına karşı korur.

·       Otomatik Cihaz Senkronizasyonu: Birçok bulut depolama hizmeti, otomatik cihaz senkronizasyonu sağlar. Bir cihaz dosyayı güncellediğinde, bağlı tüm cihazlar dosyada yapılan değişiklikleri görür. Veri yönetimini kolaylaştıran bu işlevsellik sayesinde kullanıcılar, dosyalarının en güncel sürümlerine her zaman erişebilecek.

·       Veri yedekleme: Bulut depolama, yedekleme seçeneği olarak sıklıkla kullanılır. Kullanıcılar, hırsızlık veya cihaz arızası gibi öngörülemeyen durumlar nedeniyle kaybolmasını önlemek için kritik verilerini buluta yükleyebilir.

·       Paylaşım ve İşbirliği: Bulut depolama hizmetleri genellikle dosya ve klasörlerin başkalarıyla paylaşılmasına yönelik özellikler sunar. Kullanıcılar izinleri belirleyebilir ve verilerine kimlerin erişebileceğini kontrol edebilir, bu da projeler üzerinde işbirliği yapmayı kolaylaştırır.

·       Güvenlik: Bulut depolama, verilerinizi yedek sunucular arasında kaydeder, bu sayede veri merkezlerinden biri çökse bile, verileriniz diğer veri merkezleri tarafından yönetilir ve bu da verilerinizin korunmasını sağlar. Depolama sağlayıcısının tüm veri merkezleri çökerse veya yok olursa, verileriniz kaybolabilir, ancak bu tamamen imkansız bir olgudur. Çünkü bir bulut depolama hizmeti binlerce veri merkezinden oluşur. Bulut depolama satıcılarından bazıları kopyaları tutar. Bu nedenle, veriler sunucuda kaybolsa veya bozulsa bile yedeğinin orada olması gerekir.

·       Uygun Maaliyet: Bulut depolama ile işletmeler, verilerini yönetmek ve depolamak için herhangi bir iç güce ve desteğe ihtiyaç duymaz; bulut servis sağlayıcı bu süreçlerinin hepsini sizin yerinize halleder.

 

Bazı iyi bilinen bulut depolama sağlayıcıları şunları içerir:

·        Google Drive: Google Workspace koleksiyonuna dahil olan Google Drive, çevrimiçi depolama, dosya senkronizasyonu ve ortak çalışma araçları sağlar.

·        Dropbox, kullanıcı dostu tasarımı ve işbirliğine dayalı özellikleriyle tanınan, çok sevilen bir dosya paylaşım ve bulut depolama hizmetidir.

·        Microsoft OneDrive: OneDrive bulut depolama alanı sunar ve Microsoft Office programlarıyla zahmetsizce etkileşime girer. Microsoft 365 paketinin bir parçasıdır.

·        Uzun ömürlü depolama isteyen geliştiriciler ve şirketler için Amazon S3 (Basit Depolama çözümü ) adı verilen ölçeklenebilir bir nesne depolama çözümü yapılmıştır.

Apple'ın bulut depolama ve senkronizasyon hizmeti iCloud, Apple cihazlarının sahipleri tarafından resimleri, belgeleri ve uygulama verilerini depolamak için büyük ölçüde kullanılıyor

Bulut Depolama ve Bulut Yedekleme Farkları Nelerdir?

Bulut yedekleme ve bulut depolama genellikle birbirinin yerine kullanılır, ancak bunlar tamamen farklı iki kavramdır.

Bulut depolama, öncelikle hassas verileri depolamak için kullanılan, yerinde fiziksel depolamanın bir uzantısıdır. Kullanıcıların hangi verilerin kendileri için en kritik olduğuna karar vermeleri ve ardından depolama için bulut platformuna aktarmak üzere verilerin kopyalarını oluşturmaları gerekir. Verilerin yanlışlıkla silinmesi durumunda, verilerin kopyaları bulutta fiziksel sistemden ayrılmış uzak bir konumda depolandığından iş operasyonları etkilenmez.

Bulut yedekleme ise, belirli verilerin bir bulut yedekleme hizmeti sağlayıcısının sahip olduğu ve sürdürdüğü bir bulut ortamına yedeklenmesini ifade eder. Bulut yedekleme ile kullanıcılar, verilerini fiziksel siteler ve bulut arasında senkronize edebilir. Bu, temel olarak, yerinde verilerde yapılan herhangi bir değişikliğin bulut sürümüne de yansıtılacağı anlamına gelir.

Bulut depolama sistemleri, kullanıcıların internet üzerinden her yerden, her zaman erişebilecekleri hassas verileri depolamak için site dışı bir konum görevi görür. Bulut yedekleme çözümleri, bir felaket durumunda görev açısından kritik verilerin ve uygulamaların geri yüklenmesini sağlar.

 

Özetle diyebiliriz ki, işiniz için en iyi bulut depolama ve yedekleme çözümünü seçmek için birçok seçenek vardır. Bulut depolama, kullanıcıların dosyalarını yedeklemeleri ve fazla uğraşmadan bunlara erişmeleri için kolay bir yol sunar. Dosyalarınıza internete bağlı herhangi bir cihazdan zahmetsizce erişebilir, ölçeklendirebilir ve yönetebilirsiniz.

Seçimlerinizi daraltmanın iyi bir yolu, düzenli olarak depolamak istediğiniz veri türlerinin, bu verilere kimlerin ve ne tür cihazlarda erişeceğinin bir listesini yapmaktır. İhtiyaçlarınıza bağlı olarak, bir bulut depolama ve yedekleme çözümü kullanmak, işletmenizin kritik bilgilerini çok az bakım gerektirerek korumak için veri yedeklemelerini otomatikleştirmenin harika bir yolu olabilir

 

Yukarıdaki açıklamalardan da anlayacağınız üzere bu üç hizmeti birbirinden ayıran şey, kullanım amaçlarıdır. Bulut depolama, dosyaları uzaktan depolayan ve çevrimiçi erişime izin veren sanal bir sunucudur. Temelde, verileri uzaktan saklamanıza olanak tanır ve sistemlerinizi aşırı yüklemeden kurtarır. Bulut yedekleme, kurulumunuza göre bulut depolama alanına veri aktarımını otomatikleştirir. Bulut senkronizasyonu, klasörlerin ekip üyeleri arasında paylaşılmasına yardımcı olur. Çeşitli cihazları kullanarak dosyalara sanal olarak erişmenize ve bunları düzenlemenize diğer kişilerin düzenlenen dosyaları kendi cihazlarından görüntülemesine olanak tanır. Veri aktarımını ve depolamayı kişisel ihtiyaçlarınıza göre yapılandırma yeteneğiniz, bulut yedeklemeyi bulut senkronizasyonu ve bulut depolamadan farklı kılar.

Büşra TANRIÖVEN