Çalışan Motivasyonu ve Motivasyona Etki Eden Faktörler

Motivasyon Nedir?

En temel anlamıyla motivasyon; kişiyi bir amaca yönelik olarak harekete geçiren, yönlendiren ve bu hareketin devam etmesini sağlayan güç olarak nitelendirilebilir. 

Çalışan motivasyonu ise çalışanın; iş yerine karşı tutumunu belirleyen, bağlılığına, performansına ve verimliliğine etki eden, içsel veya dışsal faktörlerle artan/azalan güç olarak nitelendirilmektedir.

İçsel Motivasyon, çalışanların kendi başarma duygularından, zorlukların üstesinden gelmiş olmanın verdiği histen ve  işin anlamlılığı gibi kriterlerden duyulan içsel tatmin olarak nitelendirilir. 

Dışsal Motivasyon ise daha çok; ücret, terfi, çalışma şartları, ödül vb. dış faktörlerle ilgili olan motivasyondur.

Çalışan Motivasyonuna Etki Eden Faktörler

Motivasyon faktörleri, kişinin sosyo-ekonomik ve bireysel özellikleriyle ilgili olup; kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Bu noktada; bazı çalışanlar aldıkları ücret ve ödüllerle motive olurken, bazıları ise taktir, statü ve terfi, vb. motive olmaktadır. Bu yüzden çalışanı tanıyarak, ihtiyaçlarını gözetip; çalışan bazlı motivasyon arttırıcı faktörleri belirleyerek, uygun aksiyonu almak en doğrusu olacaktır.

Ücret: Çalışanların yaptıkları iş karşılığında aldıkları tutar ücret olarak tanımlanmaktadır. Motivasyonun sağlanması için ilk önce adil bir ücret yapısının oluşturulması gereklidir. Adil ücret yapısı, bütün çalışanlara kendisinin yapmış olduğu işin değerine göre ücret ödenmesini temin eden bir yöntemdir. Ücretler,  iş analizlerine dayanan, iş değerleme çalışmalarıyla başlayıp; sektör araştırmaları da yapılarak, eşit ve adil olan bir ücret yönteminin kurulmasıyla belirlenmelidir.

Çalışma Şartları: Çalışma şartları, çalışanların motivasyonlarına etki eden önemli faktörlerden bir tanesidir. Çalışma ortamı; ses, gürültü, ışık vb. noktasında çalışanı motive ederek; çalışanı işe gelmeye teşvik edecek bir yapıda tasarlanmalıdır.

Kişiler Arası İlişkiler: Kişiler arası iletişim motivasyona etki eden önemli faktörlerden bir tanesidir. İletişimin; açık, net ve şeffaf olmadığı ortamlarda çalışanın; güven ve aidiyeti azalacağından; motivasyonu da düşecektir.

Aşırı Denetim: Çalışanlar üzerinde kurulan aşırı baskı ve denetim, çalışanda stres yaratarak, çalışanın işe karşı olan motivasyonunu düşürecektir. Bu yüzden çalışanlara, gerekli noktalarda; sorumluluk ve inisiyatiflerini alacakları çalışma ve projeler verilerek, desteğe ihtiyaç duyduklarında destek olunmalıdır.

Şirket Politikaları ve Yönetim: Çalışan motivasyonunu olumsuz etkilememesi için şirketin değerleri, amaç ve hedefleri şirket prosedür ve uygulamalarında detaylı bir şekilde yer almalıdır. Daha da önemlisi uygulamayla bu prosedürler tam uyum göstermelidir. Böylece çalışan; kendi değerleriyle, şirketin değerlerinin ne kadar uyumlu olduğunu gerek yönetim, gerekse prosedürler aracılığıyla analiz ederek; şeffaf ve net bir şekilde, motivasyonu bozulmadan yoluna devam edebilecektir. 

Çalışan Motivasyonunu Nasıl Arttırabiliriz?

Her çalışanın, farklı beklentileri ve ihtiyaçları olduğu için çalışanları yakından tanıyarak; ihtiyaçlarına yönelik motivasyon çalışmaları gerçekleştirilmelidir.

Bununla ilgili olarak; taktir, geri bildirim, terfi, ödül, kariyer ve kişisel gelişim fırsatları; çalışanların motivasyonunu arttırırken işyerine de aitlik hislerini kuvvetlendirerek, bağlılıklarını da arttıracaktır.

Taktir Etme

Çalışanlarınızı yakından takip ettiğinizi ve onların başarılarına önem verdiğinizi gösteren etkili motivasyon arttırıcı faktörlerden bir tanesidir. Çalışanlarınızı; yaptıkları başarılı projeler ve çalışmalar için taktir ederek, onların motivasyonlarını arttırabilirsiniz.

Terfi

Çalışanlarınızın yetkiliklerine bakarak, farklı statülere terfi ettirmeniz; çalışanın iç motivasyonunu arttıracak ve gelişimine destek olacaktır. 

Ödül

Yapılan başarılı işler, projeler ve performans sonrasındaki maddi ödüller, izinler, promosyonlar, vb. çalışanın motivasyonunu arttırarak işe bağlılığını da arttıracaktır.

Geri Bildirim

Çalışanın kendisini değerli hissederek motivasyonunu arttıran önemli faktörlerden bir tanesi de geri bildirim vermektir. Çalışanlarınıza etkili geri bildirimler vererek, süreçlerinizle ilgili onların da düşüncelerine başvurarak çalışanlarınızdaki motivasyonu arttırabilirsiniz.

Kariyer ve Gelişim Fırsatları

Çalışanların mesleki ve kişisel gelişimleri için yapılan yatırımlar, çalışanınızı işi ile ilgili geliştirmekle kalmayarak, çalışanının motivasyonu arttırıp bağlılığını sağlayacaktır.

Çalışan Motivasyonu Neden Önemlidir?

Çalışan motivasyonu çalışanın; iş yerine bağlılığından başlayarak; performansına, iş tatminine, şirkete olan aidiyetlik hissine, vb. etki etmesi nedeniyle üzerinde durulması gereken bir kavramdır.

Çalışanlarınızın motivasyonlarını arttırarak, daha verimli, efektif ve yaratıcı çalışmaların çıkmasına zemin hazırlayarak, çalışanlarınızın bağlılığını arttırıp, şirket turnover oranınızı düşürebilirsiniz. Böylece şirketinizin; hem ekonomik, hem de kültürel yönden gelişimine katkıda bulunabilirisiniz.