Yapay Zeka Dünyasına Yolculuk-1 : Microsoft Co-Pilot ile Başlangıç
Günümüzde, yapay zeka (AI) teknolojileri, hemen hemen her sektörde etkisini artırarak ilerliyor. Derin öğrenme, doğal dil işleme, görüntü tanıma ve robotik gibi popüler yapay zeka teknolojileri, iş süreçlerini optimize etmek, yeni keşifler yapmak ve önceki nesillerin hayal bile edemediği başarıları gerçekleştirmek adına güçlü araçlar sunuyor. Bu blog yazısı serisi, okuyuculara yapay zekanın temel konseptleri ve günlük yaşamımıza olan derin etkileri konusunda aydınlatıcı bir bakış sunmayı amaçlıyor. İlk olarak, bu seride Microsoft Co-Pilot'u ele alacağız.
Microsoft Copilot Nedir?
Microsoft Copilot, Microsoft tarafından geliştirilen bir yapay zeka (AI) yardımcısıdır. Word, Excel, PowerPoint, Outlook ve Teams gibi Microsoft 365 uygulamalarıyla birlikte çalışarak kullanıcıların yazma, düzenleme ve üretkenlik görevlerini daha kolay ve verimli bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olur. Microsoft Copilot, büyük bir metin ve kod veri kümesi üzerinde eğitilmiştir. Bu veri kümesi, kitaplardan, makalelerden, web sitelerinden ve kod depolarından gelen metinleri içerir. Microsoft Copilot, bu veri kümesini kullanarak kullanıcıların yazdıkları metnin bağlamını anlama ve ona uygun öneriler sunma yeteneğine sahiptir.
Microsoft 365 için Microsoft Copilot nasıl çalışır?
Kullanıcıların Microsoft 365 Uygulamalarında ve diğer yüzeylerde gördüğü Microsoft 365 için Microsoft Copilot özellikleri akıllı özellikler, işlevler ve istemde bulunma özellikleri olarak görünür. Temel LLM(metin ve diğer içerik biçimlerini tanır, çevirir, özetler ve çıkarımlarda bulunur)’lerimiz ve Microsoft’a ait teknolojiler, kuruluş verilerimize güvenli bir şekilde erişmemize, bunları kullanmamıza ve yönetmemize yardımcı olan temel bir sistemde birlikte çalışır.
Microsoft Copilot'un Özellikleri
Otomatik tamamlama: Copilot, kullanıcıların yazdıkları metni otomatik olarak tamamlayarak yazma sürecini hızlandırır.
Düzeltmeler: Copilot, kullanıcıların yazdıkları metindeki dilbilgisi ve yazım hatalarını tespit ederek düzeltmeler önerir.
Öneriler: Copilot, kullanıcıların yazdıkları metni daha ilgi çekici ve bilgilendirici hale getirmelerine yardımcı olacak öneriler sunar. Microsoft Copilot, şu anda İngilizce dil desteğiyle kullanılabilir. Ancak, Microsoft, diğer dilleri desteklemek için çalışmalarını sürdürmektedir. Microsoft Copilot, yazarlar, öğrenciler ve hatta teknoloji meraklısı herkes için faydalı bir araç olabilir. Yazma sürecini hızlandırarak, dilbilgisi ve yazım hatalarını tespit ederek ve daha yaratıcı ve bilgilendirici içerikler oluşturmaya yardımcı olarak üretkenliği artırabilir.
Aşağıdaki diyagram Microsoft 365 için Microsoft Copilot’un nasıl çalıştığına ilişkin görsel bir gösterim sunar.
Anlamsal Dizin
Anlamsal dizin, Microsoft 365'teki verilerinize yepyeni bir anlama bakış açısı sağlar. Microsoft Graph aracılığıyla bireysel ve şirket verilerinizle gelişmiş etkileşimler ve yeni bir dizin oluşturulması yoluyla anlamsal dizin, Microsoft 365 aramasında yeni nesil Arama ve Copilot deneyimlerinin temelini oluşturan bir geliştirmedir. Bir kullanıcı doğrudan arama yoluyla veya Copilot aracılığıyla Microsoft 365 sohbetinde sorgu gönderdiğinde, bunun her zaman kullanıcının güvenlik bağlamında olması ve yalnızca kullanıcının erişebildiği içeriğin döndürülmesi için anlamsal dizin, Microsoft Graph'taki güvenliği ve ilkeleri dikkate alır.
Anlamsal dizin, arama sonuçlarını geliştirmekten daha fazlasını yapar; verilerinizi anlamanıza, bilgileri daha hızlı bulmanıza ve üretkenliği artırmanıza yardımcı olmak için çalışır. Kullanıcılar başlangıçta Microsoft 365 Chat entegrasyonu aracılığıyla anlamsal dizinle etkileşime geçebilir ve daha sonra Microsoft zaman içinde SharePoint Online, Microsoft Teams ve Microsoft 365 uygulamasındaki arama deneyimini geliştirir.
Copilot verilerimden öğreniyor mu?
Evet. Microsoft 365 Copilot'un asıl amacı, verileriniz üzerine inşa edilmesi ve böylece sonuçların size, ekibinize ve işletmenize özel olmasıdır. İster Teams'de bir çağrı, ister Outlook'ta e-postalar, ister PowerPoint'te oluşturulan sunumlar olsun, Microsoft 365 her zaman öğrenecek ve böylece size her türlü sorguya güncel bir yanıt sunabilecektir.
Copilot Excel'de kullanılabilir mi?
Burada, ilk çeyreğe ait satış rakamlarını içeren bir Excel elektronik tablonuz var. Copilot'a "Verileri analiz edin ve bana üç temel trendi söyleyin" diye soruyorsunuz. Birkaç saniye sonra, belirlediği üç eğilimi özetleyen basit bir madde işareti listesi elde edersiniz.
Copilot Word'de kullanılabilir mi?
WordPerfect günlerinden beri bilgisayarın içeriğimizi bizim için yazmasını diliyorduk. Özellikle aylık raporlar oluşturmak gibi sıkıcı ve tekrarlayan görevleri. Copilot Word ile bu rüya sonunda gerçeğe dönüşecek gibi görünüyor; verilerinize dayalı olarak metin üretebiliyor Ve yeni raporu mevcut belgelerinizle aynı tarzda oluşturabiliyor.
Copilot PowerPoint'te kullanılabilir mi?
Copilot, doğal dildeki istemleri birden fazla slayt, animasyon, geçiş ve hatta konuşmacı notu içeren sunumlara dönüştürebilir. Copilot, tek bir düğmeye tıklamayla sunumları yoğunlaştırabilir ve kullanıcı düzenleri ayarlayabilir, metni yeniden biçimlendirebilir ve geçişleri doğal dille mükemmel şekilde zamanlayabilir.Dahası, Copilot, Word belgelerini PowerPoint sunumlarına dönüştürebilir.
Copilot Outlook'ta kullanılabilir mi?
Outlook için Copilot, sadece otomatik tamamlama ötesinde bir özellik olacak. İlk olarak, e-postalarınızı sınıflandırmanıza yardımcı olacak, ancak aynı zamanda bağlamı kullanarak hızlı ve öz bir şekilde yanıtlamanıza yardımcı olacak.Düşünün, bir e-postada sayısız kişinin ekli olduğu ve herkesin cevap verdiği karmaşıklığı. Copilot, bu karışık cevapları özetleyerek yapılandırılmamış bilgileri faydalı bir hale getirecek.Microsoft, Copilot'un Outlook'ta 2024 başlarında kullanıma sunulacağını Kasım 2023'te açıklamıştı.
Teams
Kullanıcılar herhangi bir sohbette Copilot'ı çağırabilir.
Copilot, belirli bir sohbetteki son iletiden 30 gün öncesine kadar sohbet içeriğini özetleyebilir. Copilot yanıtlar için kaynak içerik olarak yalnızca tek sohbet yazışmasını kullanır ve diğer sohbetlere veya veri türlerine (örneğin, toplantı dökümleri, e-postalar ve dosyalar) başvuramaz. Kullanıcılar, önceden yazılmış istemleri seçerek veya kendi sorularını yazarak Copilot ile etkileşime girebilir. Yanıtlar, kullanıcıları kullanılan ilgili kaynak içeriğe yönlendiren tıklanabilir alıntılar içerir.
Copilot, kullanıcının sorularını yanıtlamak için gerçek zamanlı olarak dökümü kullanır. Yalnızca dökümü kullanır ve soruyu yazan kullanıcının adını bilir. Kullanıcı herhangi bir soru yazabilir veya önceden belirlenmiş istemleri kullanabilir; Ancak Copilot toplantı konuşması ile ilgili soruları yalnızca dökümden yanıtlar. Toplantı sona erdikten sonra kullanıcı Özet sayfasında bir yanıtı kopyalayıp yapıştırabilir ve Copilot'a erişebilir.
Toplantıları ve oturumlarını daha yaratıcı ve etkili hale getirir. Copilot'dan fikir oluşturmasını, fikirleri temalar halinde düzenlemesini, onları hayata geçirebilecek tasarımlar oluşturmasını ve içeriğini özetlemesini isteyebilirsiniz.
OneNote
Plan taslakları oluşturmak, fikirler oluşturmak, listeler oluşturmak ve bilgileri düzenlemek için istemleri kullanarak ihtiyaç duyduklarınızı kolayca bulabilirsiniz.
Doğukan DOĞAN
Kategoriler
Son Gönderiler
-
Power BI'da Kümülatif Toplam Hesaplama: Adım Adım Rehber
-
Endüstri 4.0: Geleceğin Üretim Devrimi
-
Kripto Para Varlıkları: Geleceğin Finansal Aracı mı?
-
Toksik Lider ve Örgütsel Sağlık
-
Geleceğin İş Dünyasında Hibrit Çalışma: Esneklik ve Verimliliği Bir Arada Sunmak
-
Tarayıcıda Veri Saklama Yöntemleri: LocalStorage, SessionStorage ve Cookie