After CES 2024
3-4 sene aralıklarla ziyaret alışkanlığı kazandığım CES bu yıl yine yeni deneyimler ve teknolojilerle doluydu. Tabii şunu ifade ederek başlayayım “Devrim niteliğinde yeni teknolojilerin”, “Aaa bunu da mı yapmışlar?” diye söyleyeceğimiz “şaşırtan şeylerle” daha az karşılaştığımızı söyleyebilirim. Bunun sebebi, Tüketici Elektroniği ve Bilgi teknolojileri gelişiminin yılın 365 gününe yayılmış olması ve Sosyal Medya’nın bu yeniliklerin ilanı için belirli bir tarihi beklemeksizin anında iletilmesi ve tüketilmesi olduğunu söyleyebilirim.
Beklediğimiz gibi, AI bu yılın esas oğlanı idi. İzlenimler kısmında birkaç örneğini paylaşacağım ancak, AI ifadesinin neredeyse “her şey” için kullanılmış olması biraz can sıkıyor, içi boşaltılıyor diye değerlendiriyorum. (Bir bebek arabasının elektrik motoru destekli olması, bebeğin uyuması için aynı zamanda ileri geri hareket ederek beşik görevi yapmasını AI teknolojisi ile donatmış olarak lanse etmek biraz abartı geliyor bana)
İzlenimler I
TOGG’un açılışına denk gelecek şekilde ziyaretimizi başlattık. Bir Türk markasının CES’de bulunması, ziyaretçi çekmesi hayli sevindirici. Umarım ilerleyen yıllarda çok, daha fazla büyük Türk markasının arz-ı endam ettiği CES’ler görürüz.
Otomotiv sektörünün Elektrikli araçlar tarafından domine edildiğini ilk bakışta zaten görüyorsunuz.
(Birkaç fosil yakıt tüketen araç gördüğümüz söyleyebilirim, geri kalan tüm araçlar yeni nesil, elektrikli, otonom – akıllı araçlardı). Amerikan markaları artık elektrikli araç tanıtımının bir tık üstünde; otonom araç, otonom hayat üzerine eğilmişler. Otoyollarda sürücüsüz araçların trafik kontrollerinde kolluk güçlerine ehliyet-ruhsat göstermesi, sürüş istatistiklerini / bilgilerini vermeleri için Otoyol Polisleri için üretilen çözümleri gördük.
Benim gibi henüz elektrikli araç kullanmaya geçmeyi bekleyen temkinli kitle için farklı alternatifler de bulunmaktaydı. (Bu arada temkinli kitlenin “şarj istasyonlarının sıklığı”, “şarj etme süreleri”, “pil maliyetleri”, “sektör menzil ortalamasının halen 750 km’lere ulaşmamış olması -1.000 km üzeri olan modeller var, ancak ortalama halen 450km’lerde-“, “3-5 sene sonra piyasa pilli araç çöplüğü olacak” endişelerinin de yersiz olmadığını söyleyebilirim)
Hidrojeni yakıt olarak kullanan araçların elektrikli araçlar için bir alternatif olur mu sorusuna yanıt vermeye birkaç adım daha yaklaştığını düşünüyorum. (Sadece otomotiv üreticileri değil, farklı teknoloji firmalarının hidrojen yakıt pilleri konusunda çalışmaları geçen ürünlerine rastladık fuarda.)
Güvenlik konusu birçok yeni teknoloji lansmanı, kullanımı ve yaygınlaşması sonrasında önemi kavranan bir başlık sanırım. Bu yıl otomotivde özellikle AI destekli sürüş / otonom sürüş, şarj istasyonları, araçların birbirleri ile iletişimi konularında hep ön plana güvenlik çözümleri çıkmakta.
(Muhtemelen her yıl yeniden düzenlenen bir fuar alanı yapılanması var, ancak son yıllarda Otomotiv markaları küçük parçalar halinde – dağınık olarak başladıkları fuar alanı yerleşiminde- en büyük kısımlardan birisi olan West Hall, otomotiv sektörü tarafından komple kapatılmış durumda. Aşağıdaki küçük bir kısmını verdiğim fuar haritasındaki Otomotiv alanını göstermeye çalıştım. 5641 numaralı stant tabii ki ayrı bir ilgi ve özenle takip edildi. )
CES’de her yerde ama her yerde araç şarj istasyonu çözümleri..
(4. foto USA gündelik hayatındaki bir enstantane. Tesla şarj istasyonları gerçek hayatta her yerde.)
Otomotiv için son not: Bir çok üründe araç camlarının Android ekran olarak kullanılabilmesi çok ilginç geldi. (Neredeyse tüm camlara uygulamışlar). Sürücüler, araç dışı muhataplar için farklı arayüzler ve fonksiyonlarla donatılmış örnekler gördük. Sektörde “Araç Camı Application Developer” ünvanlı linkedin hesaplarını ne zaman görürüz acep 😊
Bu arada; aşağıdaki linke tıklayarak, CES 2024’de bulunan firmaları, ürünlerini -varsa sunumlarını- günde minimum 20.000 adım atmadan gezme şansınız da var 😊
https://exhibitors.ces.tech/8_0/floorplan/index.cfm?st=category&sv=224&hallID=NN&selectedBooth=5641
(Link West Hall üzerinde konumlu firmaları listelemekte)
Yazıyı komple Otomotiv makalesi haline getirmeden ilgi çekecek firmaların isimlerini listeleyip diğer kısımlara geçiş yapacağım.
(Bu arada; iki arkadaşımın bir iddiasını da burada paylaşayım istedim:
- (A) Her yerde LİDAR var, sanırım otomotiv sektöründe Lidarsız araba kalmayacak.
- (B) Hayır, aksine kamera teknolojileri çok ilerlemiş durumda, LİDAR birkaç seneye eski ve unutulmuş bir teknoloji olacak.
- (A) tamam, iddaya girelim. 3 sene sonraki CES’e bakalım, kazanan belli olsun.
- (B) Kabul, mükellef bir Kuzu ziyafeti
Dikkat çeken çözümler:
- https://www.wipro.com/engineering/cloud-car/
Bütün fuarı gezmenin, incelemenin mümkün olmayacağı kadar büyük bir organizasyon CES.
Aşağıda bazı ana grupları listeledim.
Ayrıca; CES’i ziyaret edecekler için olmazsa olmaz Venetian bölümünü de ayrıca haritaları ile ekledim. Bu haritada CES sitesinden ulaşarak, pavilionlar içerisindeki binlerce yeni girişim ve iş fikrine ulaşmanız mümkün olacaktır. Özellikle Eureka Park kısmındaki girişimlerin ve yeni fikirlerin bir çoğunun zihin açıcı ve ilham verici olduğunu belirtmek isterim.
IOT Infrastructure
Smart Cities
Digital Health
Gaming / Metaverse / XR
…
Tüm harita için: (https://exhibitors.ces.tech/8_0/floorplan/index.cfm?st=country&hallID=OO)
Venetian Expo Hall A-D
(55354 – İstanbul Ticaret Odası Pavilion)
İTO pavilionunda bulunan Türk şirketlerinin ve girişimlerinin ayrı ayrı incelenmesi ve web sayfalarından detaylı bilgilendirmeler almanın yararlı olacağını düşünüyorum.
Venetian Expo / Eureka Park
Eureka Park kısmı ülkelerin küçük girişimleri ve fikirleri sergiledikleri kalabalık / dinamik ve bir o kadar da ilginç çözümlerle geldiğini gözlemledik. Bu bölümde de yine AI ile ilgili çözümler üreten küçük girişimler, devletler tarafından desteklenen fikirlere bolca rastlamak mümkün.
Türkiye menşeiili toplam 63 firma CES’de stand açıp ziyaretçilerini ağırladı.
Bir çoğuna uğrama şansımız oldu. (Yazının sonunda katılımcı listesini de paylaşıyor olacağım)
Yazıyı buraya kadar okuyan, Üniversiteli – girişimci – teknoloji meraklılarına birkaç tavsiye vereyim: Yukarıda linkini verdiğim Eureka park içindeki firmaları tek tıkla ziyaret et, yaptıkları işi anlamaya çalış, iletişime geç, esinlen / stajyer ol / dahil ol 😊
AI ile işsiz kalacaklar listesine Barmenleri de ekleyen çalışma. Bizzat denendi, kokteyl hazırlama konusunda gayet başarılı. Siparişler ekranlar aracılığı ile alınıyor, tüm işçilik robot kollar ve AI tariflerde. Eğer canı sıkılan müşteriye 4-5 laf ederse, fena bir çözüm olmamış sanki.
İzlenimler II
VR Gözlük konusu;
Son 4-5 yıldan bu yana sanal gerçeklik ve oyun dünyasının en büyük fırsatı ve handikabı olan VR gözlüklerde bu yıl hem teknoloji anlamında gelişmelere hem de kullanım için uygun ergonomik tasarımlara ulaştık. Ancak; halen 2-3 saat kullanımda efektif olacağı şüphelerimiz devam etmekte.
3D Printing;
2019 yılında ziyaret ettiğimde neredeyse her yerde bir 3D yazıcı çözümü ile karşılaşırken, 2024’de artık daha çok endüstriyel 3D printerlar görmek mümkün oldu. Muhtemelen 3D Printerlar rüştünü ispatladı ve teknoloji dünyasında prototipleme aracından yavaş yavaş üretim aracı haline dönüşmeye başladı.
Sağlık Çözümleri;
Sağlık teknolojileri ile ilgili dünya markalarının yaptığı gelişmeler belirli bir standartla devam etmekte. Mevcutların daha hızlı / daha hafif / daha kullanışlı cihazları boy gösterdi CES’de. Ancak ilginç çözümler de fazlaca karşımıza çıktı. Bütün doktorların ofislerinde rahatça kullanabilecekleri portatif röntgen cihazları gayet iyi sonuçlar veren ve kullanımı pratik (ve iddiaya göre radyasyon miktarı rekor seviyede az) ürün olarak dikkatimizi çekti.
AI ile bağlantılı birçok uygulama / çözüm sağlık sistemleri içerisinde boy gösterdi. İlginç ve akılda kalıcı olan, en az 3 tane; evde test kitini gördük. Daha ilginç olanı ise, görüntüleme teknolojileri ile, ev rahatlığında, sadece basit bir kit ve cep telefonu ile idrar tahlili yapan sistemlerle karşılaştık. Teknoloji dünyasını domine eden “kişiselleştirme” modasının, sağlık teknolojileri için de geçerli olduğunu gördük.
TV Üreticileri;
Neredeyse bütün fuarlarda en büyük alanları kaplayan, en şaşalı sunumlar – gösteriler yapan görüntüleme teknolojileri için biraz acı bir tablo var, onu paylaşayım isterim. TV – Led TV – Projeksiyon üreticileri o kadar sıkışmış durumdalar ki, bir sonraki hamleleri için çok fazla bir hareket alanı kalmadı sanırım. Şöyle ki; saydam TV yapmışlar. Yani artık inovasyonda ne yapabiliriz? İnce TV, ip ince TV, daha ince TV derken, Hiç TV’ye kadar getirdiler sınırı. Sanırım bu saatten sonra ilk Hologram TV’yi çıkartan sektörde öne çıkacak. (Fuar alanı boyunca, kişisel avatarınızı çıkartıp 3 boyutlu bir şekilde çıktı almanızı sağlayan birçok çözümü görünce, muhtemelen TV üreticileri de rotayı Hiç TV’den öteye taşıyacaklardır.)
To do List
ü Kafa dengi bir ekiple seyahat et.
ü CES’i doya doya gez.
ü Vegas Sphere’i gör, deneyimle.
ü Gazinoda takıl (ama az), kırmızıya bas.
ü Grand Kanyon’u gör, teyyare ile turla.
ü Route 66 kasabalarının birinde takıl.
ü Araç, kalacak yer, yiyecekler konusunda minimum sıkıntı yaşa.
ü Çölden benzin alma, Williams çok ucuz 😊
X Az, çok daha az alışveriş.
ü NBA maçına git, mümkünse Lakers.
ü GTA sokaklarında gez.
X Kızımla, oğlumla CES’e git. Tur’a genç bir ekip de ekle.
X CES’de stant aç.
X Yosemite milli parkında vakit geçir.
X Monster Truck deneyimle.
X Beyzbol – Amerikan Futbolu müsabakası izle.
X Seyahati 15 gün olarak planla.
X Farklı bir eyalet’i de rotaya ekle.
X Silikon Vadisi ziyaretini tekrarla. (2014’deki gibi olsun ama)
Değerlendirme;
CES dışında ziyaret edilebilecek teknoloji fuarı araştırmıştık 2023 sonunda. Fakat ulaştığımız sonuç şu oldu: “Dünyanın en büyük teknoloji şovu CES’dir”. Meraklılarının en az bir defa gitmek için ajandalarına eklemesi gerektiğini düşünüyorum. Öncesi – sırası ve sonrasını çok iyi planladığınızda pişman olmazsınız. Tabii Amerika’ya gidiş, orada gündelik yaşamla ilgili de birkaç öneri vereyim. Daha önceden büyük kumarhanelere bağlı otellerde konaklamıştık, bu yıl hem Vegas hem de Los Angelesta AirBNB deneyimledik. Kesinlikle AirBNB ilk tercihiniz olsun. Ekonomik olmasını geçtim, eğer grup olarak gidiyorsanız, çok geniş ve kullanışlı evlere ulaşmanız, yeme-içme alışkanlıklarınızdan çok da feragat etmeden yaşayabiliyorsunuz.
Fuarın ilk günü 20.000+ adım atmayın, fuar bir yere kaçmıyor, sonraki günler canınız çıkıyor yoksa.
Venetian yakınındaki INTERNATIONAL BUSINESS CENTER’da daha çok vakit geçirin.
Araç kiralama konusunda Chrysler Pasifica tek geçerim. Rahat, kullanışlı, verimli.
Otopark sorunu tüm ABD’de bulunmamakta. Rahat olun.
NBA maçına gidecekseniz, mutlaka ama mutlaka biletinizi, maç başlamadan önce, hatta 3-5 dakika önce VividSeat’den yarının da yarısı fiyata alabilirsiniz 😊
Alışverişi tek bir güne sığdırın, bir outlet’e gidin, yoksa tüm gezi içine yaydığınızda fazlaca vakit alıyor.
Vegas için Sphere, Los Angeles için Universal Studios görmeden gelirseniz pişman olursunuz.
Jetlag konusunda deneysel takılın, kimi uçakta uyumayı, kimi uyanık kalmayı seçiyor, ama sonuçlar hep bağımsız 😊
TR girişimler ve CES Stand numaraları
(https://exhibitors.ces.tech/8_0/floorplan/index.cfm?st=country&hallID=M&sv=Turkey )
Bu listeden şirketlerin detaylarına daha kolay ulaşabilirsiniz.
FİRMA |
STAND |
Demsay Elektronik San Ve Tic Aş |
2900 |
Etiya |
4071 |
FARK LABORATUVARLARI |
4665 |
Togg |
5641 |
Volta Motor Sanayi ve Ticaret A.Ş. |
5977 |
DOF Robotikleri |
16945 |
Ortak Baskı 3D |
54317 |
Ankara Bilgi Teknolojileri Rek. Tur. San. Ve Tic. |
55354 |
Arche Robotik |
55354 |
ELEKTRA IC |
55354 |
Gross Teknoloji Tic. AS |
55354 |
İstanbul Ticaret Odası |
55354 |
PiA Grubu |
55354 |
Vind Türbinleri |
55354 |
Hergele Mobilite |
60455 |
Microalgaex Biyoteknolojisi As |
60652 |
REPG ENERJİ |
60654 |
Reklam robotu |
63233 |
Archi'nin Akademisi |
63233 |
ARKEROBOX |
63233 |
Arya-AI |
63233 |
Kayık arkadaşı |
63233 |
CO-BİR |
63233 |
Cormind AS |
63233 |
Efilli |
63233 |
eTasin Hareketli Platform |
63233 |
GÖZLERİNDEN |
63233 |
FS Teknoloji A.Ş. |
63233 |
Genoride Elektrikli Araçlar A.Ş. |
63233 |
Gökido |
63233 |
İntegva |
63233 |
Kidu |
63233 |
Kodgem |
63233 |
KuartisMED |
63233 |
Bağlantı Robotiği |
63233 |
DÖNGÜ 3D |
63233 |
MEDITECHLABS YAZILIM ANONİM ŞİRKETİ |
63233 |
Mimiq Teknoloji A.Ş. |
63233 |
MIOTE |
63233 |
miselium.io |
63233 |
Sahte AI |
63233 |
MOSTAŞ TEKNOLOJİSİ |
63233 |
myBudizzz |
63233 |
Navlungo Lojistik Ve Teknoloji Anonim Şirketi |
63233 |
NuManufacturing IoT ve Yapay Zeka Teknolojileri |
63233 |
Proda Endüstriyel Tasarım Ltd Şti |
63233 |
Rimoi Teknoloji Anonim Şirketi |
63233 |
Robolaunch |
63233 |
SADELAB'LAR |
63233 |
Koklamak |
63233 |
Startup Eğitim Danışmanlık Yazılım Hizmetleri A.Ş. |
63233 |
Surge Teknoloji Elektrik ve Elektronik San.Tic A.Ş. |
63233 |
Türkiye |
63233 |
Uptecra Teknoloji A.Ş. |
63233 |
upu.io |
63233 |
Vivalanch Elektronik ve Otomasyon A.Ş. |
63233 |
VRLAB AKADEMİ |
63233 |
Atıkpresso |
63233 |
WeAccess.ai |
63233 |
WearTechClub |
63233 |
Wiser - Pinterest for Knowledge |
63233 |
XENA VİZYON |
63233 |
YUPPY OYUNLARI |
63233 |
Wiser - Pinterest for Knowledge |
63233 |
XENA VİZYON |
63233 |
YUPPY OYUNLARI |
63233 |
Kategoriler
Son Gönderiler
-
Power BI'da Kümülatif Toplam Hesaplama: Adım Adım Rehber
-
Endüstri 4.0: Geleceğin Üretim Devrimi
-
Toksik Lider ve Örgütsel Sağlık
-
Geleceğin İş Dünyasında Hibrit Çalışma: Esneklik ve Verimliliği Bir Arada Sunmak
-
Tarayıcıda Veri Saklama Yöntemleri: LocalStorage, SessionStorage ve Cookie
-
Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine kaçak kat çıkanları (AI Profesyonelleri) ziyaret CES 2024